utorak, 22 mart 2016 10:24

Kupiti ili iznajmiti?

Stambeno rješenje je jedno od glavnih pitanja u životu odraslog čovjeka. Na ovaj problem, DeFfacto je pokušao dati odgovor u novom istraživanju.

Zanimalo nas je koliko novca je potrebno izdvojiti mjesečno da bi se, uz podizanje stambenog kredita, mogao kupiti stan u Podgorici ili Nikšiću. Ukoliko iznajmljujete prostor u kojem živite, da li je taj isti novac koji izdvajate na mjesečnom nivou, dovoljan za ratu za vlastiti stan uz pomoć kredita u banci.

Link: stambeni kalkulator

Kalkulator smo kreirali na osnovu baze prikupljenih podataka o oglašenim stanovima za iznamljivanje i prodaju u Podgorici I Nikšiću. Baza broji 600 unosa za iznamljivanje i 379 za prodaju. Podatke smo posmatrali u periodu od 18. februara do 2. marta 2016.godine.

Napravili smo i anketu koja će nam pomoći da proširimo bazu podataka i saznamo šta ljudi misle da li se više isplati iznajmiti ili kupiti stan uz pomoć kredita. Rezultate ćemo objaviti 05.04.2016. godine.

Korišćeni izvori: bankar.me, cgoglasi.me, krov.me, krsasnekretnine.com, nekretnina.me, nekretnine-crna-gora.com, patuljak.me, premiernekretnine.com, realitica.com, Tender oglasi, webnekretnine.net, forum.cdm.me, smestaj.me.